אוקטובר 2018
בפני ביהמ"ש המחוזי בחיפה הוגש ערעור על ידי הועדה המקומית, בשאלה האם פיזור מצעים על מקרקעין אכן הינו הליך הפטור מהיתר לביצועו.
ערעור זה הוגש לאחר שבית משפט השלום בעכו דחה את עמדת הועדה וקבע, כי פיזור מצעים אינו פעולה הדורשת היתר, שכן אינה משנה את פני הקרקע במובן אליו התכוון המחוקק. בהקשר זה, הפנה ביהמ"ש לתקנות התכנון והבניה(עבודות ומבנים הפטורים מהיתר), התשע"ד-2014 (להלן: "תקנות 2014") בהן נקבע מפורשות כי קיימות פעולות קלות הפטורות מהיתר מהן ניתן להסיק כי פיזור מצעים כלול בהן.
המערערת, הועדה המקומית לתכנון ובניה שפלת גליל טענה כי כל עבודת בנייה על המקרקעין באשר הם דורשת היתר בניה ומשכך, ברי כי אף יישור קרקע ופיזור מצעים זו פעולה המצריכה היתר בניה.
המשיבים טענו כי לאור תקנות 2014 הנוטות לפטור מקבלת היתר במצב בו מבוצעות עבודות קלות ניתן ללמוד כי הנחת מצעים הינה עבודה קלה ומשכח אין צורך לקבל היתר לה.
בית המשפט המחוזי, דן בטענות הצדדים לעומקן והכריע, כי בית משפט השלם צדק בקביעתו כי פעולה של הנחת מצעים אינה דורשת היתר בניה.
בית המשפט המחוזי דחה את טענות הוועדה וקבע כי לא יעלה על הדעת כי כל פעולה המבוצעת במקרקעין דורשת היתר בניה. הצורך בהיתר הינו אך ורק במקרה בו נקבע מפורשות בתקנות הרלוונטיות חיוב בקבלת היתר בניה לצורך ביצוע העבודות. לעניין פיזור מצעים תקנה 31 (א) לתקנות 2014 קבעה מפורשות: "ביצוע עבודות פיתוח, לרבות מסלעה, חיפוי קרקע וריצוף חצר פטור מהיתר, ובלבד שעבודות הפיתוח אינן כוללות מסלעות או קירות פיתוח בגובה העולה על 1 מטר ואינן פוגעות בניקוז הקיים ובערכי טבע" .
מעבר לאמור, הוסיף שופט ביהמ"ש המחוזי וקבע כי להבנתו, אף ללא תקנות ,2014 ספק האם עבודה של הנחת מצעים, אשר כל השינוי בפני הקרקע הינו שינוי של מספר סנטימטרים שנובע כולו מעצם הנחת המצע- טעונה היתר.
השופט הפנה לפסק דינו של כב' הש' חשין בבג"צ 288/00 אדם טבע ודין-אגודה ישראלית להגנת הסביבה נ' שר הפנים בהתייחס לתקנה הרלוונטית:
"אם נפרש את הוראת תקנה 1(2) רישא כלשונה וכפשוטה, כל חפירה שהיא בקרקע משנה את פני הקרקע ונצרכת היא להיתר. כך למשל, חפירת גומה קטנה לשתילת שתיל, גם היא נצרכת לכאורה להיתר. פירוש זה לא יתקבל, כמובן, על דעתנו, ולא רק בשל הכלל של זוטי דברים. אין להניח כי תכלית התקנות הייתה לאסור על מעשים מעין אלה, וממילא לא יבואו אותם מעשים במסגרת הפטורים."
נוכח האמור, כל עוד פעולת הנחת המצעים לא כוללת שינוי של ממש בפני הקרקע בדומה לעבודת חציבה, חפירה, כרייה או מילוי. אין דורשת היא היתר בניה.
בברכה,
עו"ד גדעון בן-אור וצוות המשרד
עפא (חי)(33442-02-18 ועדה מקומית לתכנון ובניה שפלת הגליל נ' סמיח דיאב