פברואר 2019
לקוחות יקרים, ביום 13.1.19, נחתמו על ידי שר האוצר מספר החלטות חדשות של מועצת מקרקעי ישראל אשר נתקבלו ביום 24.12.18 ובכך נכנסו לתוקפן.
ההחלטות החדשות, עוסקות במספר סוגיות. במידעון זה אעסוק בהחלטות הרלוונטיות למושבי המרכז תוך שימת דגש לאותן החלטות העוסקות בבעל הנחלה הפרטי והנעשה במשקו כדלהלן:
החלטה 1580- עניינה בהחלטת הרשות למנות ועדה אשר תבחן את האפשרות לאפשר השכרת יחידות מגורים בחלקת המגורים. באזורי עדיפות לאומית, תיבחן אפשרות החלת הנחה על תעסוקה לא חקלאית בחלקת המגורים.
החלטה 1581- עוסקת בשימוש לתעסוקה לא חקלאית בחלקת המגורים. ראשית נקבעה הגדרה ברורה לחלקת המגורים : שטח מתוך חלקה א' של נחלה בגודל כולל של עד 2.5 דונם, בשטח רציף, מיועד למגורים בתכנית תקפה, השטח כולל את יחידות הדיור הקיימות בחלקה א' וכן את הפעילות הלא חקלאית. החלטה זו, באה במקום החלטה 1458 ומחדשת כי לעניין "בעל זכויות שהגיע לגיל פנסיה", באם יסדיר את שימושי העבר תוך תקופה של שנתיים, יחויב הוא בדמי שימוש עבור תקופה של ארבע שנים בלבד אף אם השימוש נעשה לתקופה נרחבת מאותן ארבע שנים. כן נקבע, כי עבור תקופה זו יחויב בסך של 6% מערך הקרקע.
החלטה 1583-עוסקת בהקצאת קרקעות חקלאיות שלא בדרך של נחלה. ההחלטה רלוונטית למתיישבים העוסקים בפועל בחקלאות ולשם כך נדרשים לחכירת קרקעות נוספות מעבר לנחלתם. ההחלטה מאגדת לתוכה החלטות מועצה קודמות אשר עסקו בסוגיה. ההחלטה קובעת את דרכי ההקצאה בהתאם לסוגי הגידולים המבוקשים, האפשרות להקמת מבנים חקלאיים ומשקיים על הקרקע, דמי החכירה, אופן הגשת הבקשה והדיון בה ועוד כיוצ"ב. לא למותר לציין כי במקרה של שינוי ייעוד הקרקע, רשאית הרשות להביא לידי סיום מוקדם של תקופת החכירה בהודעה מוקדמת של 6 חודשים בלבד- בכפוף לקבלת פיצוי בהתאם לאומדן שווי זכויות החוכר והשקעותיו בקרקע במועד ההשבה.
החלטה 1591- החלטה זו הינה המשך ישיר של החלטה 1553 אשר עסקה בקביעת הזכויות למגורים בחלקת המגורים בישובים חקלאיים ובאופן המוכר יותר, ההחלטה אשר עוסקת בהיוון חלקת המגורים. החידוש בהחלטה 1591 רלוונטי לבעלי נחלות אשר להם הסכם חכירה ישיר אשר מבקשים הם להמשיך להחזיק בו או שנדרשים הם לחדשו וההסכם אשר ברשותם לאפשר את חידושו. החלטה זו מיטיבה עם אותם בעלי נחלות אשר להם הסכמים ישנים שכן מאפשרים הם היצמדות להסכם הישן חלף עריכת הסכם בהתאם להחלטה 1311. כמובן שבכל מקרה יש לבחון את תנאי ההסכמים השונים ולבחון את כדאיות כל אחד מההסכמים ותנאיו ולפעול בהתאם.
בברכה,
עו"ד גדעון בן-אור וצוות המשרד